Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Moderators: TomKerekes, dynomotion

Post Reply
rdpdo2002
Posts: 7
Joined: Sat Mar 23, 2019 6:34 pm

Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Post by rdpdo2002 » Fri Mar 29, 2019 1:55 pm

Hello,

I need to tune an axis with 2 servo (master/slave). I think I will do that like if it was an unique servo, so I will view the step response of only one servo (the master ?) Is it correct ?

I don't think it is possible to view the response of the 2 servo simultaneously ?


Do you have some special recommandation to tune a master/slave axis ? Some error to avoid ?

Thanks you very much.

User avatar
TomKerekes
Posts: 986
Joined: Mon Dec 04, 2017 1:49 am

Re: Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Post by TomKerekes » Fri Mar 29, 2019 6:41 pm

Please see this wiki article.

HTH
Regards,

Tom Kerekes
Dynomotion, Inc.

cnc_freak
Posts: 25
Joined: Fri Apr 20, 2018 5:36 am

Re: Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Post by cnc_freak » Sat May 16, 2020 5:42 am

Is there a way to observe in step response screen the position of the slave axis together with the position of the master?

User avatar
TomKerekes
Posts: 986
Joined: Mon Dec 04, 2017 1:49 am

Re: Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Post by TomKerekes » Sat May 16, 2020 9:48 pm

Hi cnc_freak,
Is there a way to observe in step response screen the position of the slave axis together with the position of the master?
Not with the Step Response Screen. Since they both follow the same trajectory if you verify one follows the trajectory properly and also the other that is usually sufficient.

Otherwise you could use a User C Program to capture the data and then analzye it yourself with some application like Excel. See the CaptureXYMotionPosDest.c example.
Regards,

Tom Kerekes
Dynomotion, Inc.

cnc_freak
Posts: 25
Joined: Fri Apr 20, 2018 5:36 am

Re: Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Post by cnc_freak » Wed May 27, 2020 7:39 pm

It's not very clear to me about tuning the master/slaves axis. The slave should follow the master. Do i need to but anything in the slave configuration. Should i copy the p,i,d,max error etc ,parameters which i find by tuning the master, or does not have any influence.
Regards.

User avatar
TomKerekes
Posts: 986
Joined: Mon Dec 04, 2017 1:49 am

Re: Tuning 2 servo at same time (master/slave axis)

Post by TomKerekes » Wed May 27, 2020 8:18 pm

Hi cnc_freak,
It's not very clear to me about tuning the master/slaves axis. The slave should follow the master.
They actually independently follow the same trajectory.


Do i need to but anything in the slave configuration. Should i copy the p,i,d,max error etc ,parameters which i find by tuning the master, or does not have any influence.
Both axes need to be configured independently. If both axes are identical then the same parameters may work for both, but this is not necessarily the case. Often while homing the axes are moved independently (not slaved) so the axes can be "squared".

HTH
Regards,

Tom Kerekes
Dynomotion, Inc.

Post Reply